Responsive webdesign

Wat is responsive webdesign?

De vertaling verklaart hierbij al een hoop. Responsive wil in dit geval zeggen, dat de website zich aanpast aan de omgeving waarin deze bekeken wordt. Een smartphone heeft over het algemeen minder beeldschermruimte om informatie te tonen dan een computerscherm. Een website die goed responsive is zal hier rekening mee houden en onder meer de lay-out hier op aanpassen. Zo zouden blokken tekst bijvoorbeeld onder elkaar kunnen worden getoond in plaats van naast elkaar. De stijl en inhoud van de website blijft hetzelfde, maar maakt achter de schermen gebruik van een andere set stijlregels die het uiterlijk van de website bepalen.

Elementen van een website worden op een tablet of smartphone anders geplaatst dan op een desktop computer.

Waarom moet een website mobiel vriendelijk worden gemaakt?

Als u nog geen mobiel vriendelijke website heeft, dan kunnen de bezoekers van uw website niet optimaal gebruik maken van uw website. Wanneer zij de website bekijken op een smartphone of tablet kunnen zij de volgende problemen ervaren:

  • De tekst is te klein om te lezen
  • Links staan te dicht bij elkaar en zijn hierdoor niet goed aanklikbaar
  • De inhoud is breder dan het scherm waardoor horizontaal scrollen noodzakelijk is

De desktopversie van een site kan soms moeilijk worden bekeken en gebruikt op een mobiel apparaat. Bij de niet-mobielvriendelijke versie moet de gebruiker zijn vingers samenknijpen of inzoomen om de inhoud te kunnen lezen.

Google geeft mobielvriendelijke websites voorrang

Sinds april 2015 geeft zoekmachine Google websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik voorrang in de zoekresultaten. Het gaat hierbij om zoekresultaten die verkregen zijn door het zoeken op mobiele apparaten. Dit heeft grote gevolgen voor de vindbaarheid van uw website!

Is mijn website mobiel vriendelijk?

Wilt u testen of uw website mobiel vriendelijk is? Dat kan! Google heeft een handig hulpmiddel waar u uw website URL kunt ingeven en u direct ziet of uw website al mobielvriendelijk is. Speaking Visuals kan natuurlijk ook een analyse uitvoeren op uw website.